śmietankowy makaron z kurczakiem

Śmietankowy makaron z kurczakiem – prosty obiad w 30 minut!

Nie jestem wybitnym kucharzem. Nie jestem nawet miernym kucharzem. W kuchni mam dwie lewe ręce dlatego, kieruje się zasadą – ma być szybko, prosto i przyjemnie. Nie jest żadną tajemnicą, że dania z makaronem są bardzo proste w wykonaniu. U nas makaron gości na stole częściej niż ziemniaki. Bo zrobienie dobrego dania z makaronem nie jest zbyt skomplikowane a dzieciaki uwielbiają makaron. Największą furorę robi ostatnio śmietankowy makaron z kurczakiem. Robi się go tylko w 30 minut co jest bardzo wygodne przy dwójce dzieci.

Śmietankowy makaron z kurczakiem – prosty przepis dla każdego

Do takiego makaronu można dodać właściwie każde warzywo. Ja tym razem zdecydowałam się na paprykę, ale bardzo lubię też wersję z brokułem. Śmietanka ma bardzo delikatny smak i zyskała dużą aprobatę moich dzieci. Zdarzało mi się też robić wersję bardziej fit. Wymieniałam wtedy makaron na razowy a zamiast śmietanki używałam jogurtu naturalnego z curry.

Składniki

  • cała pierś z kurczaka
  • 1 śmietanka 30% lub 36% (ja miałam 500ml i nie wlałam całej. Mniejsze opakowanie byłoby idealne.)
  • 500 gr makaronu
  • 1 czerwona papryka
  • pół zielonej papryki
  • garść szpinaku
  • sól
  • pieprz
  • szczypta chilli

Przygotowanie w 5 krokach

1. Kroimy wszystkie składniki i przyprawiamy mięso pieprzem i solą. Do mięsa można dodać trochę oleju, wtedy nie będzie trzeba dawać go na patelnię.

śmietankowy makaron z kurczakiem

2. Smażymy mięso. Kiedy widzimy, że jest ono prawie gotowe, dodajemy paprykę i szpinak.

3. W międzyczasie gotujemy makaron.

śmietankowy makaron z kurczakiem

4. Kiedy mięso, szpinak i papryka są usmażone, dolewamy do nich śmietanki. Czekamy aż się zagotuje i przyprawiamy szczyptą pieprzu i szczyptą chilli.

śmietankowy makaron z kurczakiem

5. Łączymy makaron z sosem. Ja zwykle mieszam wszystko w garnku, w którym wcześniej gotowałam makaron. Gotowe danie można posypać mozarellą lub żółtym startym serem. Zwykle tego nie robię bo to niepotrzebne kalorie a danie i bez tego smakuje świetnie.

Gotowe 🙂

To wszystko. 5 prostych kroków i 30 minut na wykonanie. Z wyżej wymienionych składników wyszedł mi obiad na dwa dni dla czteroosobowej rodziny (w tym dwójka dzieci, które jedzą małe porcje). Przyznam szczerze, że najbardziej lubię gotować właśnie takie dania, które można zrobić w jednym garnku. Dlatego u nas na stole najczęściej można zobaczyć makaron, ryż lub kaszę.